Geniu pustiu şi... sfânt

joi, 4 februarie 2010 ·


Liga Scriitorilor din România, o organizaţie profesională din Cluj, cere ca poetul Mihai Eminescu să fie canonizat şi să fie trecut în rândul sfinţilor din calendarul ortodox român. Semnatarii scrisorii adresate Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Daniel, spun că poetul ar merita mutat în rândul sfinţilor, la fel ca domnitorul Ştefan cel Mare, din multiple motive, printre care şi faptul că din întreaga sa operă „răzbate spiritul naţional-ortodox”.
Reguli pentru sfinţi:
„Candidaţii” la sfinţenie trebuie să treacă prin Comisia de Canonizare a Sinodului Bisericii Ortodoxe Române, care analizează cazul pentru un raport amănunţit. Pentru că nu există un set de reguli foarte bine definite, ca în Biserica Catolică, canonizările sunt lăsate la aprecierea Sinodului.
În principiu, însă, ar trebui să se demonstreze că cel propus îndeplineşte câteva dintre „condiţiile de fond”. Mai exact, a fost ortodox până la sfârşitul vieţii, l-a preaslăvit pe Dumnezeu fie murind, ca martir, pentru credinţă, fie înfruntând suplicii, a avut o viaţă desăvârşită, şi-a apărat eroic sau a slujit Biserica Ortodoxă şi poate săvârşi minuni înainte sau după moarte.
În cazul celor ale căror rămăşiţe au fost descoperite aproape intacte, „mireasma de sfinţenie” şi puterea lor de a face minuni sunt un alt criteriu. Dacă Sinodul aprobă raportul comisiei, încep procedurile de canonizare. Noul sfânt va avea parte de propria slujbă, de o dată în calendar, i se vor picta icoane şi se vor alege câteva biserici care să aibă hramul sfântului respectiv.

2 comentarii:

ganaited spunea...
7 februarie 2010 la 13:33  

Hai sa-l iubim ca poetul neamului :D Cam greu sa te inchini si sa sarbatoresti un sifilitic cu tendinte mari de preacurvire :)

NTQB spunea...
11 mai 2010 la 09:42  

si cum lumea accepta cu greu asta...

Cum ar veni...

Zile-nsorite!

Vizitatori

free counters

Recomand

Reclame